Biblioteka

Naszą witrynę przegląda teraz 35 gości 

Dzień naleśnika PDF Drukuj Email

2 lutego Francuzi obchodzą święto la Chandeleur, czyli dzień naleśnika. To bardzo ciekawa tradycja, bo przede wszystkim jest… słodka i smaczna. Francuzi w ilościach masowych i przemysłowych produkują tego dnia naleśniki, które następnie pochłaniają do ostatniego kęsa. Można je jeść z owocami, czekoladą, słodkim musem, bitą śmietaną i z wszystkim tym, na co ma się ochotę. Spotykają się w gronie rodziny i znajomych, by ucztować bez opamiętania.

Klasa 7a przeniosła tę tradycję prosto z Francji na ulicę Filarecką, do SP 391, sali nr 26 na piętrze. Na pierwszej tego dnia lekcji francuskiego wyjęli swoje naleśniki i wszelkie słodkie dodatki. Każdy uczeń kątem oka obserwował innych biesiadników, bo nawzajem wymieniano się naleśnikami oraz dodatkami, wśród których niekwestionowaną królową była czekolada i nutella. Przy okazji klasa poznała w pełni swoje gusta oraz domowe tradycje naleśnikowe. Teraz już wiemy, kto robi najlepsze naleśniki, kto dodaje cukier, a komu pomaga babcia przy produkcji. Znaleźli się też i tacy, którzy raczej specjalizowali się w zjadaniu, a przygotowanie uczty zlecili mamom, siostrom i babciom.

Po pysznym posiłku trzeba było zostawić już francuskie naleśniki i przejść do… gramatyki francuskiej. Równie smakowitej.

 
Valid XHTML 1.0 Transitional
Valid CSS!